Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

pátek 11. dubna 2014

Po stopách Jaroslava Haška

10. května se blíží a s ním i naše setkání v Lipnici nad Sázavou. Místo srazu bude u pomníku Jaroslava Haška nedaleko domku, kde trávil poslední měsíce života. Kde a kdy jeho život začal? V Praze roku 1883.Ve stejném roce, ve stejném městě, se narodil jiný slavný spisovatel - Franz Kafka.
Vnitroblok ve Školské ulici 1325/16
Pavlačový dům ve Školské ulici na Novém Městě pražském nedaleko Karlova náměstí. Otec, učitel matematiky, předal synovi stigma závislosti na alkoholu. Jeho matka, vdova se třemi dětmi se několikrát musela stěhovat, jak je patrné z policejních přihlášek. Za obnovenou fasádou rodného domu, o jehož zachování se po roce 2000 bojovalo, je dnes hotel. Pavlačový dvůr zde dnes již nenajdeme, a tak obrázek o tom, jak se zde bydlelo, si udělejme ze zmínky ve studii Pavla Janáka z roku 1933.
"Všechny byty bez předsíně, vchod z pavlače vždy do kuchyně a odtud do pokoje. Všechny místnosti mají slušné rozměry, v principu šířkové, velmi dobré světlo skoro všecky pokoje o 2 osách… Rozumná dispozice. Slušné bydlení podle úrovně doby."
zdroj: praga-magica.blog.cz
Připomínkou, že se zde narodil Jaroslav Hašek, je busta nad vchodem do domu "obohacená" o reklamu na pivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat