Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

úterý 10. listopadu 2015

Před 99 lety v Brně

Narazil jsem na zprávičku v novinách. Tedy ne přímo v novinách, ale na internetu. Jakási Adéla Šemíková měla být účastnicí neštěstí v brněnské Jánské ulici. V pondělí 27. března 1916 mohli čtenáři Moravské orlice číst následující zprávu.
Katastrofální výbuch benzinu v Janské ulici.
Městská stavební komise, která ve čtvrtek místo něštěstí ohledala, nařídila, aby přední část domu byla zbořena, poněvadž by se mohla snadno sesouti.  ̶ Na návrh státního zastupitelství nařízeno vyšetřování případu, jímž pověřen rada zem. soudu Jeříčka.  ̶ Z raněných nalézají se v zemské nemocnici:
24letá Blažena Štěpánková z Král. Pole, 16letá Boh. Bartoňová z Vídeňky č.14, 16letá Heřma Žižková z Nové ulice č.93, 25letá Alžběta Dostálová ze Židenic, 18letá Terezie Winklerová ze Židenic, 56letá vdova Adéla Šemíková z Jánské ulice č.5, 23letá Marie Svobodová z Králova Pole, 31letá Helena Podborská z Řečkovic, 41letá Klára Lendlová z Františka Josefa třídy č.123 (spáleniny v obličeji a na rukou), 24letá Marie Sterzová z Cejlu č.75 (spáleniny v obličeji a na rukou) a 31letá Marie Bendová z Dornychu č.3 (otřes nervů), která ve chvíli výbuchu stála před droguerií.  ̶ Třetí oběť výbuchu, Terezie Winklerová, podlehla svému zranění v pátek v zemské nemocnici.

Nedalo mi to a pátral jsem dál a našel jsem následující poznámku o požáru a výbuchu v drogerii „U bílého anděla“.
S čím kdo zachází... reklama páně Grolicha
Ve středu dne 22. března 1916 nastal osudnou náhodou v drogerii J. Grolicha na Jánské ulici čp. 5 výbuch benzínu, při kterém přišly o život dvě osoby a celkem 17 osob bylo zraněno. 
V jedenáct hodin dopoledne přelévala E. Kellerová z 10litrové láhve benzín, při tom lahví zavadila o zeď - láhev se rozbila a benzin se rozlil přes kancelářské místnosti až do kuchyně přilehlého bytu, kde nejspíš od plamenů sporáku nastal výbuch. Paní Kellerová, která měla šaty prosáknuty benzínem, se octla okamžitě v plamenech a stala se ještě s jednou dělnicí jejich obětí.
oběti:
- Eleonora Kellerová, pomocnice v kosmetické laboratoři (22 let)
- Marie Slavíková z Husovic (14 let)
zranění:
- Jan Grolich, majitel drogerie
- Klára Lendlová z Brna (51 let)
- Helena Podborská z Řečkovic (21 let)
- Josefa Bartoňová z Brna (17 let)
- Eliška Dostálová ze Židenic (17 let) - podlehla popáleninám 2. a 3. stupně dne 28. 3. 1916
- Hermína Žižková z Brna (18 let)
- Marie Štercová z Brna
- Božena Štefánková z Králova Pole
- Al. Kyncl, řezník z Brna
- Berta Schieblová (15 let)
- Anna Pokorná (17 let)
- Marie Bendová, služka (31 let)
- Adéla Schomeková (60 let)
- Anna Kantorová z Brna (15 let)
- Fr. Lotková (72 let)
- Tereza Winklerová (19 let) - podlehla popáleninám 2. stupně dne 24. 3. 1916
- Marie Svobodová (23 let) - podlehla popáleninám 2. a 3. stupně dne 26. 3. 1916

Zraněným poskytl první pomoc v lékárně „U červeného raka“ lékař Katolický. Dům na Jánské č. 5, ve kterém se nacházela drogerie „U bílého anděla“, musel být pro svůj havarijní stav stržen.
Místní tisk referoval o události již ve středečním večerním vydání (Lidové noviny, Rovnost, Moravská orlice) a vracel se k ní  i ve zbytku týdne (kromě předchozích i Právo lidu, Brněnské noviny, Hlas Jednoty katolické). Výše zmíněná Moravská orlice popisovala stav zraněných i na záčátku následujícího týdne. Je zajímavé, že novinář z tohoto deníku 6 zraněných neuvádí. Také nesedí věk některých osob (Lendlová, Podborská). Kromě zraněné Marie Bendové se informace z obou zdrojů liší. Adéla Schomeková (Šemíková), asi 60letá vdova, žila v době výbuchu právě v domě, kde sídlila Grolichova drogerie. Pro ověření by se hodilo sčitání obyvatel z roku 1910. 

Žádné komentáře:

Okomentovat