Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

pátek 8. ledna 2016

Vdovy a sirotci

Josef Šemík (*1855) měl od narození smůlu. Matka Anna a otec Josef očekávali devět let po svatbě další dítě. Po třech dcerách přišel na svět chlapec. Toho se však nedožil otec. Zemřel měsíc před porodem syna. Toto jsem zjistil už v roce 2012. Koncem roku 2014 se mi poštěstilo objevit v Kozohlodech (farnost Vlkaneč) svatbu Josefa a vdovy Marie. Marie, rodem Martínková, byla dcerou čeledína ve dvoře Vohánčickém. Vdala se za Josefa Nováka, ševce z Kozohlod. Před rokem 1885 ovdověla Marie poprvé. Podruhé se vdávala v únoru 1885.
7.3.1910 zemřel Antonín Pešek
ŽKP Z4 1906-1915, snímek 164
Nedávno se mi dostal do ruky záznam z pražské žižkovské matriky zemřelých. Z něho je jasné, že Marie se rozloučila s dalšimi dvěma manžely. Není  známo, že by Marie měla děti. Na jejím osudu a osudu jejích tří manželů se dá ukázat, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Vdova žila v době pohřbu Antonína Peška v Praze na Žižkově, Rokycanově ulici čp. 279, což lze ověřit i v policejních přihláškách.

Žádné komentáře:

Okomentovat