Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

úterý 5. dubna 2016

Nové matriky na internetu

Každým dnem by se na stránkách Státního oblastního srchivu v Zámrsku měly objevit nové digitalizované matriky. Zajímají nás zejména ty ze Sázavky (dříve Smrdova). Mnohé z nich jsme již prolistovali přímo v archivu, a tak si většinu nálezů budeme moci ověřit. Třeba objevíme něco nového.
Nově budou k dispozici i matriky pro Ledeč nad Sázavou. Tam máme delší dobu v zásobě poznámku o svatbě Josefa Šemíka ze Smrdova a Anny Fabiánové z Ovesné (lat. Avenacea) Lhoty. V matrice ze Smrdova u zápisu z 11.11.1765 bylo uvedeno, že se svatba konala v Ledči. Zkusil jsem si stáhnout ledečskou matriku oddaných a zemřelých z let 1746-1784 (kolem 500 MB!). A skutečně. Zápis o téže události je na fol. 123 vlevo dole.
Josef Šemík a Anna Fabiánová (oddáni 9.11.1765)
Zápis, na rozdíl od toho smrdovského, informačně chudší. Nejsou zde uvedena jména svědků ani jméno otce ženicha. František Eremiáš, kaplan v Ledči, v zápisu uvádí datum 9.11.1765. Je otázkou, zda ta svatba byla v sobotu 9. nebo v pondělí 11. listopadu (zkr. 9bris), jak to pro změnu zapsal kaplan Michal Stožický ve Smrdově. Datumy trojích ohlášek se v obou zápisech shodují.

Žádné komentáře:

Okomentovat