Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

středa 17. října 2018

Mlynářovy děti

V posledních týdnech a měsících jsem neměl na pátrání čas. Když mi kolega z firmy, kde pracuji, povídal, že viděl na kostele nedaleko Středokluk náhrobek s příjmením Šemík, a že se jednalo o mlynáře, bral jsem to s rezervou.
Kostel sv. Vavřince u Černoviček
Řikal jsem si, že mohlo být příjmení špatně přečteno. Informace o mlynáři ale napovídala, že se sem dotyčný mohl přistěhovat i z větší vzdálenosti. To bylo začátkem srpna kolem svátku sv. Vavřince. Minulý týden - hned, jak to bylo možné - jsem podnikl výpravu do Černoviček. To místo leží nedaleko za pražským letištěm. Kostel sv. Vavřince a hřbitov se nachází kousek za vesnicí. Na jižní stěně kostela jsem objevil oválný kámen, který mohl být oním zmiňovaným náhrobkem. Nápis byl ale velmi špatně čitelný.

Na sucho toho moc vidět není.
Co se dalo přečíst, byl jen letopočet "1828". Příjmení snad končilo na "ik", možná "lik". A pak bylo patrné slovo "mlynáře". V poledním slunci šedivý kámen neumožňoval zjistit více.
Jedna krátká vsuvka. Stavba kostela je původně románská ze 2. pol. 12. století. Nedaleko patrně stála tvrz a vesnice Černomice. Dnešní Černovičky stojí jižně od kostela. Původní ves se nacházela nejspíš opačným - severozápadním - směrem. Tam, kde je vidět Číčovický kamýk.
Zpět k náhrobku. Pomohli jsme si vodou ze studně na místním hřbitově.
Mokrá varianta s dalšími detaily
Nejdříve jsme zjistili příjmení. Jednalo se o Hanzlíka. Tedy žádný Šemík. Po smočení celého textu vystoupil celý epitaf. A co tam bylo napsáno?
Zde odpočívají v Pánu vlastní čtyři děti
Jozefa Hanzlíka
mlynáře Skalinkrovic mlejna, totiž v Roku
1828
Antonín 9 let starý usnul dne 27 Února
Maria 2 leta stará usnula dne 3 Března
František 1 rok starý usnul dne 4 Března
Anna 6 let stará usnula dne 4 Března
Dej jim Bůh lehké odpočinutí a veselé
z mrtvých vstání
+ + +

Kalingrův mlýn, zdroj: vodnimlyny.cz
Teď už zbývalo jen najít mlýn. Nejblíže kostelu stojí Kalingrův mlýn. Když jsem k němu zajel, nebylo pochyb. Krásná barokní stavba vystavěná Janem Kalingrem v roce 1752. Současní majitelé se o mlýn vzorně starají. Postavili, tak jak bývalo zvykem u mlynářů, boží muka. Kdysi byl u mlýna velký rybník. Voda tu dnes již neteče, jen na nedaleké dálnici šumí proud automobilové dopravy.
Doma jsem ještě chtěl dohledat matriční záznamy. Kde jsem hledal? V SOA Praha a jeho ebadatelně. Farnost Středokluky, matrika zemřelých 1827 - 1851. Mlýn měl a stále má čp. 39 a spadá do  katastru ve Středoklukách.
† 27.2.1828 Antonín Hanzlík, syn Josefa Hanzlíka, ve věku 8 2/3 léta, spála (šarlach)
Během týdne čtyři dětská úmrtí. Rodinná tragédie to na tehdejší dobu určitě byla, i když úmrtnost dětí byla veliká. Příčinou úmrtí u dvou starších, Antonína a Anny, byla spála (scharlach ausschlag). U Marie je uvedeno Abzehrung, což bylo nejspíš jakékoli vysílení doprovázené vyhublostí. Nejmladší František zemřel na křeče, kterým se říkávalo psotník (fraiss). Antonín měl pohřeb 29. února a zbylé tři děti 6. března 1828.

3 komentáře:

  1. Dobrý den, kde je možno náhrobek najít ?
    Jedná se o mě přímé předky. Děkuji. Tomáš Hanzlík

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den pane Hanzlíku,
    na stěně kostela sv. Vavřince u Černoviček ovál na jižní stěně (viz foto výše).
    Kostel leží v katastru obce Číčovice (https://mapy.cz/s/calelezega).

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večer, pane Šemíku,
    děkuji, našel jsem.
    Tomas Hanzlik

    OdpovědětVymazat