Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

úterý 3. března 2015

Smrdovský mlýn byl či nebyl?

To je otázka, která se mě drží od doby, kdy jsem si přečetl v Berní rule, že v městečku Smrdově byl mlynář. Nově osedlý v roce 1652 - Jan Těšitel. V tabulce "Role má" 48 strychů, z toho seje na zimu 7 strychů, na jaro také 7. Potahův - voly - chovati může 4, má 2. Dobytka chová: 2 krávy, 1 jalovici, 11 ovcí, 1 svini. V poznámce je uvedeno mlynář.
Ve stejné době žije v Ovesné Lhotě také mlynář. Byl to asi menší mlýn, neboť Jan Lacino je veden jako chalupník. V tabulce je "Role má" 4 strychy. Z toho seje na zimu - 2 strychy, na jaro - 1. Potahy žádné. Dobytka nechová. V poznámce je "mlejn vlastní o 1 kole".

Z berní ruly nám vyplývá jedna nesrovnalost. Dva mlynáři (Lacina v Ovesné Lhotě a Těšitel ve Smrdově), a jeden mlýn? V poznámkách k Tereziánském katastru (kolem roku 1720) jsem narazil na následující text:
Leština - mlýn na stálé vodě o 1 kole.
Smrdov - 1 mlynář (mlýn, vzdálený 1/4 míle od města, spadl roku 1703 pro dluhy na vrchnost).
Ovesná Lhota - vrchnost užívá mlýn na nestálé vodě o 1 kole (v nálezu na stálé vodě a 2 stoupách).

Co zbylo z Panského mlýna?
Leštinský aka Leštický, Mrkvičkův, Blažkův je podle mě mlýn na katastru Vrbic č. 22.
Na katastru Ovesné Lhoty (č. 24) je Lacinův alias Rymešův mlýn, který patrně v době, kdy "smrdovský" mlýn zkrachoval, zakoupil před rokem 1716 od mlynáře Jana Laciny Jan Těšitel.
Mezi těmito dvěma mlýny byl ještě jeden mlýn (Panský mlýn č. 21). To by mohl být ten Smrdovský mlýn z Berní ruly, který "neudržel" mlynář z rodu Těšitelů. Těžko říct, dokdy Panský mlýn fungoval. V roce 1930 v seznamu vodních děl již nebyl. Otázkou zůstává, kterému mlýnu se říkalo Vrbický (č. 21 nebo 22)?

6 komentářů:

  1. ta barva drží na té ceduli pře 28 let :D :D podívám se jestli doma po dědovi něco nezbylo co by Vám pomohlo.

    OdpovědětVymazat
  2. Můj předek Jakub Jelínek byl pomocníkem na Smrdovském mlýně dle matričního zápisu z 2.5.1778.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sleduji příliš mnoho webů, které se dotýkají mých předků, takže mi trvalo 5 let, než jsem náhodně našel tento web :) můj email je podblazincem (zavinac) gmail.com... napište klidně

      Vymazat
  3. Ten matriční záznam je u nar., oddavek nebo pohřbu?
    V knize oddaných vidím Jakuba Jelínka kolem roku 1778 (Pistor Smrdoviensis - pekař smrdovský). Ještě jsem si všiml Josefa Jelínka, rychtáře z Ovesné Lhoty (Judex).

    OdpovědětVymazat