Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

úterý 17. září 2024

Exekuce

František Šemík se narodil jednoho říjnového dne roku 1818 ve Smrdově v domě č. 44. Den po jeho 23. narozeninách se konala svatba. Nevěsta Marie Junková pocházela z Lubna, nedaleké vesnice směrem na Habry a nejspíš přinesla do manželství, jak bude níže uvedeno, pěkné věno.
Kolem roku 1850 se František ovšem dostává do finančních potíží. Josef Mrkvička ze Smrdova, který měl u Šemíka jisté pohledávky, se rozhodl spor řešit soudně. To vrcholí 20. května 1853, kdy je na majetek Šemíkových vyhlášena exekuční dražba. Začátkem června se objevuje v německy psaných novinách Amtsblatt zur Prager Zeitung následující zpráva.

Vyšlo v Amtsblatt zur Prager Zeitung 2. a 4. 6. 1853
Exekutive Feilbietung
eines ob dem Hause Nr. C. 9 zu Lubno versicherten
Kapitals pr. 140 fl. C. M.
Vom k. k. Bezirksgerichte zu Habern wird bessant, es sei über Einschreiten des Joseph Mrkwička aus Smrdow die exekutive Feilbietung des zu Handen des Franz Schemik ob dem Hause Nr. C. 9 dessen Chegattin Maria Schemik zu Lubno versicherten Kapitals pr. 140 fl. C. M., pcto. dem ersteren urtheilsmäßig schuldiger 31 fl. 14 kr. C. M. c. s. c., bewilligt und hiezu die Tagfahrt auf den 28. Juni, 29. Juli und 29. August 1853, jedesmal zur 10. Vormittagsstunde, mit dem Beifügen bestimmt worden, daß wenn diese Forderung bei der ersten oder zweiten Feilbietung nicht um diesen Betrag verkauft werden sollte, dieselbe bei der dritten Lizitazion dem Meistbietenden um den wie immer gearteten Anbet überlassen werden würde.
Digitální knihovna
Die Feilbietungs Bedingnisse können während der Amtsstunden hiergerichts bei dem Expedite eingesehen werden.

Následuje pokus o volný překlad s pomocí ML a AI do dnešní češtiny.

Exekuční prodej

částka kapitálu zajištěného na domě č. p. 9 v Lubně
C. k. okresní soud v Haberech oznamuje, že na základě žaloby Josefa Mrkvičky ze Smrdova byla nařízena exekuční dražba majetku, který je v držení Františka Šemíka a je zajištěn na domě č. p. 9, patřícím jeho manželce Marii Šemíkové v Lubně za 140 zlatých, z čehož je prvnímu (Fr. Šemíkovi) soudem přisouzeno zaplatit 31 zlatých 14 krejcarů v konvenční měně c. s. c., a za tímto účelem byly stanoveny denní dražby na 28. června, 29. července a 29. srpna 1853, vždy v 10 hodin dopoledne, s dodatkem, že pokud se tato pohledávka za tuto částku neprodá při první ani druhé dražbě, bude při třetí dražbě přenechána nejvyšší nabídce za jakoukoli částku.
Podmínky aukce jsou k nahlédnutí v kanceláři expedice v úředních hodinách.

Ve zkratce:
  • Josef Mrkvička ze Smrdova podal návrh na exekuci.
  • František Šemík je dlužník, jehož majetek (kapitál ve výši 140 zlatých, zajištěný na domě jeho manželky Marie Šemíkové) je předmětem exekuce.
  • Františkovi Šemíkovi byla soudně stanovena povinnost zaplatit část dluhu (31 zlatých a 14 krejcarů).
Co přesně znamená zkratka "c. s. c.", není zcela jasné, ale může to být nějaké právní označení týkající se způsobu platby nebo vypořádání (například „cum summa correctione“ – s konečnou úpravou, nebo jiný právní termín).

Pro kontext doby ještě uvedu, že v roce 1848 bylo zrušeno poddanství. Pro poddané to znamenalo, že se mohli z poddanství vyvázat. Vyvázání pozemků se dělo dílem zdarma a dílem za úplatu. Mělo velký sociálně politický význam. Byly zřízeny zemské vyvazovací fondy, z nichž stát uhradil dosavadnímu vlastníku půdy část náhrady. Zbytek hradil pak ten, kdo se vykupoval ze svých dosavadních povinností. Poddaní nemuseli zaplatit celou částku za své pozemky najednou, nýbrž měli možnost postupně si rozvrhnout splátky až na 20 let.
Těžko říct, co toto všechno znamenalo pro Františka. V době svatby byl v matrikách uveden jako pacholek; později jako sluha. V době jeho pohřbu roku 1884 pak jako domkář.

Žádné komentáře:

Okomentovat