Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

pondělí 22. července 2013

Nenápadný půvab barokní korupce

Už několik let mi vrtají hlavou místní jména Kobylí, Kobylí důl, Kobylí hlava. V blízkém okolí Prahy je zajímavý celý pás vesnic a lokalit, které mají blízko k mému zájmu. Konětopy - Sudovo Hlavno - Kostelní Hlavno - Hlavenec - Kobylí hlava. O tom ale někdy jindy.
Na cyklistickém výletu v této oblasti jsme objevili zajímavé barokní sousoší, které se, co do návštěvnosti, nemůže ani zdaleka rovnat třeba Kuksu. O Karlově mostu nemluvě. Stojíme na kraji vesnice Hlavenec, dalo by se říct v poli, ale s pěkným výhledem na Kostelní Hlavno. Socha Karla VI. tu stojí od roku 1725. Na místní ceduli můžeme číst:
dole hlava Karla VI.
nahoře hlava jelena s křížem
Pomník císaře Karla VI. je výjimečnou barokní památkou z dílny významného sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Byl vystavěn na náklad hraběte Františka Antonína Šporka z Lysé nad Labem. Architekturu sousoší navrhl František Kaňka, Braunův blízký přítel.
Pomník připomíná lov pořádaný 7. listopadu 1723 za přítomnosti Karla VI. na brandýském panství, kdy císař přijal z rukou hraběte F. A. Šporka odznaky loveckého Řádu sv. Huberta. Již za rok byl zde za účasti pověřeného sochaře Brauna položen základní kámen a v roce 1725 byl pomník odhalen. Dílo představuje Karla VI. jako imperátora v antickém rouše pod mohutným baldachýnem završeným sochařskou scénou vidění sv. Huberta. Hrabě Špork se postavením pomníku snažil získat císařovu přízeň a marně doufal, že svoji společenskou prestiž posílí jako nositel habsburského Řádu Zlatého rouna, který od císaře očekával. Původně chtěl hrabě postavit velké sousoší na Karlově mostě v Praze, ale jeho záměr nebyl schválen. Díky těmto souvislostem je v Hlavenci sochařské dílo ojedinělého významu.
Do Hlavence se můžete dostat od honosného motorestu Koliba čtyři kameny pěšky lesem přes Kobylí hlavu nebo autem po silnici. Můžete se tudy vracet ve dnech, když je abnormální hic, z koupání ve Lhotě. My jsme jeli na kolech skrz les ze Staré Boleslavi. Při zpáteční cestě jsme narazili na kříž v lese U Hulána. Zajímavý příběh vzniku, přesunu a obnovy kříže je spojen s aktivitou místního Bratrstva Kobylí hlavy. Původní kamenný kříž z roku 1905 byl prací sochaře Strnada z Brandýsa nad Labem. Porcelánovou tabulku s nápisem vyrobil pan Vlček z Křenku. V roce 1939 přemístil křížek z Kostelního Hlavna pan Vojtěch Jelínek do soukromého dědičného lesa „U Hulána“ jako projev díků a vděčnosti. Na počátku sedmdesátých let 20. století byl pomník zničen.
Od srpna roku 2010, kdy byl po více než 40 letech křížek v lese obnoven, už stihl neznámý dobrodinec sejmout Ježíše z kříže:-(
Když jsme na lesní cestě do Staré Boleslavi míjeli hromady pokáceného dřeva nařezaného na dvoumetrové klády, visely na nich cedule s upozorněním, že je dřevo monitorováno fotopastmi. Napadlo mě v té chvíli, že se kradlo i korumpovalo vždycky. Dříve byli našinci pod dohledem božího oka, dnes nás pro změnu sledují kamery a fotopasti.

Žádné komentáře:

Okomentovat