Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

středa 17. srpna 2011

Lidé a místa

Na katastrální mapě, která zachycuje obec Smrdov v době kolem roku 1830, jsou vidět pozemky místních obyvatel v době těsně před výraznými změnami spojenými s rokem 1848. Došlo ke zrušení roboty. Panská správa byla nahrazena státní správou vykonávanou okresy a samosprávou vykonávanou obcemi. V čele obce nebyl již rychtář, ale obecní zastupitelstvo se starostou.

Při pátrání o kořenech mých předků jsem byl výborným webem jednoho smrdovského rodáka nasměrován k domu č.p. 12 v obci Sázavka (před rokem 1964 Smrdov). V tomto místě žil kdysi rod Šemíků. Když jsem hledal v havlíčkobrodském archivu a zejména potom v Zámrsku, kde je oblastní archiv, výrazně mi to pomohlo při hledání. Když už letopočet "spadl" pod rok 1850 a psané záznamy v matrikách byly hůře čitelné, číslo 12 bylo prvním záchytným bodem a někdy i poslední záchranou. Na leteckém záběru z roku 1953 vidíme pod č. 12 budovy statku, jehož majitel byl označen za kulaka a kvůli neplnění dávek dlel tou dobou ve vězení. V době trestu byla jeho rodina vystěhována mimo obec. Majetek propadl státu a byl přidělen místnímu JZD.

Smrdov, odkud pochází můj rod, byla zemědělská ves, kde žili Šemíkovi minimálně celé 19. století. Kromě stavení č. 12 to bylo ještě ve staveních č. 16, 17, 79. Letecký pohled z roku 2009 zachycuje na místě, kde stával statek č.p. 12 budovu obecního úřadu (OÚ) s poštou, knihovnou, obchodem, "barem" a garáží pro hasiče. V sedmdesátých let "bejválizmu" zde byla zbořena tehdy již "vybydlená" část bývalého statku, jehož majitel se nehlásil v době kolektivizace radostně do JZD. Kostel (K) i škola (Š) jsou stále na svém místě.

Žádné komentáře:

Okomentovat