Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

neděle 22. ledna 2017

Doplňky, opravy

Díky za podněty, které mi na konci minulého roku přistály v emailové schránce. To mě popíchlo, a tak jsem začal listovat v matrikách z přelomu 18. a 19. století.
Přírůstky od konce roku 2013 do začátku roku 2017
A přibyla nám v rodokmenu nová příjmení. Namátkou to jsou Kudrnovi, Leškovi, Pelikánovi, Mrkvičkovi, Hollachovi, Fialovi, Havlovi, Buríškovi, Rochovi. Do všech těchto rodů se přivdaly v minulosti dcery Šemíků.
Počet osob v rozrodu dosáhl počtu sedmi set. Někdy v únoru publikuji nová data na semikovi.unas.cz. Nyní je tam ještě o necelých sto našich předků méně.
A jsou tam jistě i chyby, které se snažím opravit. Ve statistice bylo dlouho uvedeno, že nejmladší nevěsta Kateřina Šemíková se vdávala v necelých pěti letech. To opravdu nebylo reálné. Po nahlédnutí do matriky zemřelých zjišťuji, že tato Kateřina (*1776) zemřela již tři měsíce po porodu. V matrice oddaných je v roce 1781 uveden otec Joanis a svědek Josef Šemík. Proto ani Kateřina nar. v roce 1743 nemusela být tou pravou Kateřinou. Její otec se totiž jmenoval Jakub.
Druhou kandidátkou na toto místo v rodokmenu je dcera Jiřího Šemíka. Ta se narodila roku 1746. U Jiřího máme stále malou neznámou, kdy je u některých zápisů zapisováno jméno Adam. To bylo i v případě narození v roce 1746. Mám čím dál větší přesvědčení, že se jedná o jednu osobu. Nemám to zatím ověřeno, ale vypadá to, že věhlas Adama přežil o pár generecí jeho smrt. Více by mohlo napovědět zjištění, proč se ve Smrdově dvě sousední chalupy jmenovaly Vrbická a u Adama (č. 16 a 17).
4.2.1781, Matěj Fiala & Kateřina Šemíková
Pak je tu ještě třetí možnost. Je-li v zápisu u svatby v roce 1781 uveden jako otec Jan, mohl by to být zároveň otec Štěpána, který založil bačkovskou linii Šemíků. Narození Kateřiny mezi dětmi Jana a Ludmily bohužel chybí. Její narození bych očekával někdy koncem padesátých let. To by v době svatby představovalo věk něco málo přes dvacet let. U prvních dvou možností by totiž nevěsta měla 35 nebo dokonce 38 roků. To by ještě bylo reálné, ale Fialovi měli nejméně šest dětí a poslední se Kateřině narodilo v létě roku 1795.

Žádné komentáře:

Okomentovat