Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

čtvrtek 16. února 2017

Příprava na květen

Nedaleko Neumětel leží Jince a tam vaří pivo našeho jména. Dá se to pít? Nemá někdo zkušenost? V Neumětelích právě hledají nájemce místní hospody. Bude v květnu kde svlažit hrdlo?
Dnes večer se na ČT2 můžeme teoreticky připravit na blížící se setkání. Protože to asi na internetu dlouho nevydrží... nabízím pro mladší ročníky Záhady Toma Wizarda. Díl o tajemství bájného Šemíka a Horymíra snad ČT hned tak nestáhne.
Čtenáře mohu odkázat na Toulky českou minulostí. Nyní máme dostatek informací, abychom se mohli rozhodnout, zda se do Neumětel vydáme či ne. Jak to vidíte?
V 18h jsem nestihl televizní pořad od začátku. Dokument, který byl natočen v roce 1995, v závěru ukazoval místního usedlíka, který držel v ruce prapor. Mluvil o tom, že dlouhá léta byl v držení majitelů domu čp. 8. Prapor vznikl roku 1867. Pomník byl zhotoven roku 1887 nákladem 185 zlatých, které věnoval kníže Schwarzenberg. Kámen byl opracován v lomech obce Lounína kamenickým mistrem Velíkem ze Tmaně. Jak je psáno v obecní kronice  „přivezen byl do obce na pěti povozech, a to Josefa Junka čp.11, Jana Eliáška čp.35, Petra Šebka čp.37, Františka Čížka čp.24 a Vojtěcha Kačírka čp.5. Obdrželi od přivezení z obecní pokladny po 1 zl a 75 kr.".

Žádné komentáře:

Okomentovat