Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

neděle 15. září 2019

Před 111 lety v Číhošti

Čtyři roky po svatbě, kdy se František Šemík přiženil do rodiny truhláře, ale také číhošťského hostinského, Josefa Ruta, se v novinách Venkov objevuje drobná zprávička.
Hasičská župa Ledečská koná v neděli 5. července r. 1908  II. župní sjezd  v Číhošti, spojený s oslavou 10letého trvání tamního sboru. – Pořad sjezdu: O ½ 11. hod. valná hromada zástupců sborů v budově školní. Po společném obědě jest cvičení 3 sborů, potom koncert v zahradě a večer věneček v hostinci pana Františka Šemíka.
Venkov byla tiskovina České strany agrární. Zpráva vyšla v polovině června 1908 a byla vlastně pozvánkou na akci konající se den před svátkem Jana Husa.
Koncem roku 1911 ve Věstníku dorostu, příloze Venkova, jsem dohledal pozvánku na akci Okresního sdružení dorostu. Upoutávka zvala na promluvu Otakara Březiny. František, v jehož hostinci se událost konala, byl patrně členem této organizace. Bylo by zajímavé zjistit, kdy Františkův tchán zhotovil kříž, který se stal osudným pro Josefa Toufara.

2 komentáře:

  1. Romane, děkuji za vzpomínku na mého dědu Františka, hostinského v Číhošti.Pokud jde o zhotovení kříže do číhošťského kostela jeho tchánem Růtem, tak si myslím, že to bylo mezi lety 1918 - 21 a tipuji, že by o tom mohla být zmínka v číhošťské farní kronice(pokud se zachovala).
    Zdraví
    Vlastimil Š.

    OdpovědětVymazat
  2. Spisovatel Miloš Doležal mi letos v Zahrádce říkal, že to v nějaké kronice viděl. Kde by ta farní kronika mohla být? Přímo v Číhošti?

    OdpovědětVymazat