Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

středa 18. dubna 2012

Smrdov č. 12

Na Velký pátek jsem byl na faře v Habrech prolistovat Pamětní knihu fary Smrdovské (začíná rokem 1879). V některém z příštích příspěvků přinesu, co jsem se dočetl. Kniha končí rokem 1998 a opravou kostela v Sázavce. Bohužel jsou v kronice vynechány roky 1948-1952, a tak se zde nedozvíme odpověď na otázku, kterou položil v prosinci loňského roku novinář na neoficiálních smrdovských stránkách.
V knize bylo několik fotografií z jakési církevní slavnosti. Nenajde se někdo, kdo pozná, co to bylo za událost? Kopie fotografie není kvalitní a doba je nejasná. Z Habrů jsem měl ještě namířeno do Sázavky k Leškům za paní Jelínkovou, která mi na místním hřbitově ukázala místo, kde je pohřben Jan Šemík (+1929) a jeho manželky. Pěkně jsme si popovídali a řeč došla i na dceru Jana Šemíka Boženu Vlachovou, na Marii Annu Jelínkovou, co si vzala Jaroslava Malinu a měli spolu Aničku Malinovou. Za poslední rok se mi dostaly do ruky fotografie, na kterých je zachycen dnes již neexistující statek č. 12, kde žil rod Šemíků po dobu několika staletí. Z těch fotografií lze vydedukovat, jak statek vypadal. První fotografie ukazuje účastníky pohřbu Aničky Malinové na dvoře č. 12.
Pohled z místa, kde je na následující fotografii kůň
Rodina Jaroslava Maliny s ještě žijícím Janem Šemíkem?

Božena a František Vlachovi na pohlednici...

...psanou někdy kolem roku 1910?
Manželé Vlachovi psali z Vilémova, kde v tu dobu žili, Frant. Zlatovi, dědovi Boženy. V adrese U Kafků, to bylo stavení č. 36 (nebo 33?). Na pohlednici zmiňuje Stázičku. Že by to byla její nevlastní sestra, kterou měl Jan Šemík s první ženou Marií roz. Bártovou? Pozdrav oběma babičkám možná znamená pozdrav maminkám prvních dvou manželek Jana Šemíka - paní Bártové a Zlatové.
František a Božena Vlachovi později dlouhá léta bydleli v Golčově Jeníkově. Pohřbeni jsou ve Vilémově nebo v Jeníkově? To je otázka.

Žádné komentáře:

Okomentovat