Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

neděle 11. listopadu 2012

Rozsochatec č. 30

Jméno Martin je v současnosti spojeno se jménem Šemík hned několikrát. V 19. ani v 18. století jsem v našem klanu žádného křtěného Martina nezaznamenal. V Rozsochatci se roku 1838 v písemném operátu pro Stabilní katastr  objevuje jméno Martin hned dvakrát.
Soupis čísel parcel, kde měl statek pole, červeně číslo stavebního pozemku
Jednou na čp. 12 s přezdívkou Hanuš (vulgo Hanuš) a podruhé v čp. 30 Ledwinka vulgo Karásek. Na jiném místě je přezdíván též Karas. Tyto přezdívky byly uvedeny i u ostatních statků. Možná to byli jména původních hospodářů, tedy tzv. přezdívka po chalupě?
Martin Ledvinka z č. 30 se narodil v roce 1794. Martinův syn se jmenoval Josef a jedna z mnoha vnuček Anežka.
25. října 1794 nar. Martin, otec Jan Ledvinka, matka Dorota roz. Klementová
Anežka byla jednou ze sedmi dcer Josefa a v roce 1899 se v čachotínském kostele vdala za Aloise Šemíka ze Smrdova. Oba novomanželé právě dosáhli věku 24 let a tudíž byli čerstvě plnoletí.
Anežka Ledvinková
Alois Šemík
Alois byl můj praděda a tímto přeju vše nejlepší k svátku Martinům, a nejenom těm na bílém koni.

2 komentáře:

  1. Koukám, že občas zamíříte sem k nám. V čachotínské farnosti už jsem několikrát hledala, vždy ale jinde než v Rozsochatci, takže na Šemíky jsem zatím nenarazila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přifařené vesnice k Čachotínu mají výhodu, že už jsou digitalizované. Pro mě důležitější Smrdov, Světlá, Habry bohužel ještě ne:( A tam především byli v minulosti Šemíkovi.
      Před několika dny jsem přišel, jak se asi mohl Šemík ze Smrdova do Rozsochatce dostat. Nenarazila jste na Málkovi z Čachotína či Vampolovi z Olešné?

      Vymazat