Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

pondělí 20. května 2013

Trojí Jan

V roce 1804 měl Jan Šemík svatbu ve Světlé na č. 58. Nemáme zpráv, kde se narodil. Vzhledem k tomu, že sloužil jako voják u 28. pěšího pluku, který v té době sídlil v Kutné Hoře, je pravděpodobné, že mládí Jan strávil někde na Čáslavsku. Nepřímým důkazem se pokusíme určit jeho totožnost.

Ve Smrdově se kolem roku 1778 během 18 měsíců narodili tři chlapci, kteří se museli znát a pravděpodobně spolu chodili do školy.
26.12.1777 nar. Jan Šemík ve Smrdově č. 44
Nejstarší z trojice se narodil o Vánocích roku 1777. Později, v roce 1797 se tento Jan oženil s Terezou Jelínkovou. Víme, že měli dva syny. Chalupník Jan z č. 44 tedy nemohl být výše uvedeným Janem.
22.4.1778 nar. Jan Šemík ve Smrdově č. 16
O pět měsíců později se na č. 16 narodil Magdaléně syn, kterému dali s mužem Vítem Šemíkem také jméno Jan. Ten převzal později od otce chalupu. V roce 1795 byla svatba. Jan se ženil s Kateřinu, roz. Zadinovou,  a později se jim narodili tři kluci a děvče. Chalupě č. 16 se říkalo, a možná doposud říká U Adamů. Kdo ví proč.
21.6.1779 nar. Jan Šemík ve Smrdově č. 39
Pojďme ale dál. O rok později, roku 1779, se ve Smrdově narodil u chalupníka Františka Šemíka chlapec. Matkou byla Anna, roz. Kubelková. Při křtu dostal jméno Jan.

A právě u Jana Šemíka z č. 39 nemáme informaci, že by se ve smrdovské farnosti oženil. Mohl by to tedy být Jan, který se stal vojákem a v roce 1804 se ženil ve Světlé nad Sázavou. Sice je ve světelské matrice oddaných uvedeno, že mu bylo v době svatby 30 let, ale tento údaj nebýval vždy přesný. Tedy závěrem. Mohl to být hledaný Jan, ale budeme hledat další dokumenty, které by nám tuto hypotézu potvrdily. Nebo existoval ještě nějaký čtvrtý Jan?

2 komentáře:

  1. Přesně takto hledám Annu Cimrmanovou z Nové Vsi, a i když mám datum narození, v matrice zapsaná není, ale o rok později její jmenovkyně, a jinak skoro všechny ženy z rodu Cimrmanů měli jméno Anna, čert se v tom pak vyznej:D Jinak velmi zajímavý článek :D Míša B.

    OdpovědětVymazat
  2. Z Nové Vsi u Leštiny nebo u Světlé? Ve starých matrikách smrdovské farnosti jsem viděl “nova villa“, a nevím, která z těch dvou vsi to mohla být:-) Možná to je také nějaká třetí možnost. Kdo ví.

    OdpovědětVymazat