Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

pátek 7. března 2014

Od Hor Vrbických k Horám Kutným

Před pár týdny jsem byl v Kutné Hoře. V tamním okresním archivu jsem sice nenašel, co jsem hledal, přesto byl den více než úspěšný. Setkal jsem se totiž s paní Kopeckou, rodem Šemíkovou. Jak k tomuto setkání došlo? V létě minulého roku jsme na hřbitově v Sedlci náhodou objevili náhrobek, na kterém byla vytesána jména Marie a Heleny Šemíkových.
Na scestí v pátrání nás svedla informace o jiné Marii Šemíkové (*1870 ve Smrdově č. 17). Když mě na podzim kontaktoval syn paní Kopecké...
Oddací list Karla Šemíka, který je na fotce ve společnosti matky
Marie, sester Heleny (sedící) , Marie, babičky (z matčiny strany?)
a (úplně vpravo) třetí sestry Anny
...rád bych Vás informoval, že jsem potomek Šemíků (moje babička se jmenovala za svobodna Šemíková a její děda byl František Šemík, který se narodil v Ovesné Lhotě). Jedná se o větev, která odešla do Kutné Hory a u které jsem si všiml, že ji nemáte zmapovanou (končíte Františkem Šemíkem), rád bych Vám pomohl s rozšířením rodokmenu. Dále jsem si všiml, že jste objevili v Sedlci hrob sestry mého pradědečka (Karla Šemíka) u kterého máte nepřesnost v podobě matky Marie Šemíkové. S Šemíkama je Helena Šemíková příbuzná svým otcem (Františkem Šemíkem), nikoli svou matkou Marií Šemíkovou. Marie Šemíková (Žučková) se narodila v Sedlci a provdala se za Františka Šemíka (otce Heleny, Anny, Marie a Karla). Vše můžeme doložit oddacími, rodnými a úmrtními listy. Jestli budete mít zájem, rád bych Vám pomohl rozšířit, už tak bohatý rodokmen Šemíků a naopak bych se rád dozvěděl něco nového o mých předcích...
toto byla moje odpověď, kterou jsem tehdy v září posílal...
...tipnul bych si, že František se narodil 9.7.1880. Je-li to tak, potom se narodil ve mlýně mezi Smrdovem a Lhotou...
...a už jsme byli blízko pravdě. To potvrzuje oddací list Františka Aloise Šemíka, tehdy řeznického pomocníka v Sedlci č. 71, a Marie Žučkové, dělnice c. k. tabákové továrny, narozené v Sedlci č. 31.
20.8.1905, svatba Františka Šemíka & Marie Žučkové
František se narodil v bývalém Lacinově mlýně (dnes Rymešově) roku 1880. Jeho otec, také František, byl nejmladší ze tří bratrů, kteří pocházeli z gruntu ve Smrdově (č. 12). O 10 let později žila rodina Františka ve Smrdově č. 73, kde byla tehdy místní hospoda. O dalších 10 let, v roce 1900 ještě v arších ze sčítání obyvatel najdeme na č. 73 jméno Šemík. František Procházka má dům propůjčený od tchána. 
Sčítání obyvatel z roku 1900, Smrdov č. 73
Ten patrně už tehdy pracuje jako dělník na dráze v Lounech. Jeho syn František je řezníkem a druhý syn Alois žije v Praze. O dalších deset let (1910) už ve Smrdově zůstává pouze jejich sestra provdaná za Františka Procházku. František Šemík žije již několik let v Sedlci u Kutné Hory. Už není řeznický pomocník, ale dělník v pivovaru. 19. srpna 1909 se zde v čísle popisném 101 narodil Karel Šemík, jehož můžeme vídět nahoře na fotografii ve společnosti maminky Marie, babičky Alžběty Žučkové a tří sester. Nejmladší Hela (*1911) je pohřbena na sedleckém hřbitově.

Ve stejném hrobě leží i František, jehož jméno není na náhrobním kamenu uvedeno. To je příčinou, že jsme čekali na rozluštění této hádanky až do mé návštěvy hostince Na Pašince, který stojí snad již od roku 1624 na křižovatce cest na Kaňku u Kutné Hory. Ještě uvedu poslední úryvek z domlouvání schůzky v Kutné Hoře:
...určitě se zeptejte na sestry Karla Šemíka. Měl tři. Marie se odstěhovala do Pardubic a vzala si tamní hokejovou legendu, jejíž dres visí pod stropem haly v Pardubicích. Karel Mach se jmenoval. Mamka o tom ví mnohem víc, než já  Určitě dobré v pátrání po předcích. Jinak bydliště zbylých sester bylo na Kaňku. Navíc Na Pašince visí fotky Karla Šemíka a jeho dcery Heleny Šemíkové.

Doufám, že si 10. května budeme moci povědět něco víc o rodu Šemíků na Horách Kutných. Kořeny rodu sahají k Horám Vrbickým, kde se po třicetileté válce usadili první známí předci dnešních Šemíků.
Hostinec Na Pašince, založeno 1624

Žádné komentáře:

Okomentovat