Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

pondělí 29. února 2016

Přestupný rok

Jednou za čtyři roky se vmáčkne mezi 28. únor a 1. březen den, ve který má podle současného kalendáře svátek Horymír. To jméno je u nás poměrně vzácné. Horymírů máme v Čechách a na Moravě zhruba tolik jako Šemíkových dohromady.
Hájkova Kronika česká (str. 118)
Jestliže se Václav Hájek z Libočan v případě jména bájného koně inspiroval, a tušíme kde, u Horymíra netušíme. Stejně jako v případě Bivoje si pábitel Hájek jméno vladyky patrně vymyslel. Ve vybájeném příběhu zasazeném do let 846 a 847 vystupuje Horymíř Neumětelský. Hájek psal knihu nazvanou Kronika česká na počátku 16. století. Kdy Horymír příšel o české oháčkováné "er", tehdy ovšem psáno spřežkou "rz"? Možná již u Jana Beckovského, určitě u Augusta Sedláčka a Aloise Jiráska.
Po čtyřech letech se opět blíží setkání všech Šemíků na Vyšehradě. Původně jsem si myslel, že nadešel čas zajet společně do Neumětel, ale necháme si to na některý z příštích srazů. Chtěl bych pozvat nejen všechny Šemíky, ale i všechny Horymíry. Tedy pokud se k nim dostane tento článek a dočtou jej až do těchto míst.
Na závěr tohoto příspěvku jedna zajímavost. Na Moravě žije jedna žena jmenující se Horymíra. Kdybyste ji někdo znal, tak ji také pozvěte.

Žádné komentáře:

Okomentovat