Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

čtvrtek 25. května 2017

Prázdniny 1935

V půli třicátých let minulého století bychom již ve Smrdově marně hledali žijící rodinu Šemíků. Naopak příjmení Zadina zde bylo velmi časté. Přítel a místní patriot Josef Zadina se narodil v domě č. 17 v době, kdy se Sázavka jmenovala ještě Smrdov. V úvodu z kroniky rodu Zadinů napsal následující přehled.
Dům čp. 30 ve Smrdově (rok 1935)
V letech 1880 – 1910 bylo ve Smrdově 13 rodin Zadinů, z těch bylo 6 sedláků, 3 chalupníci a 4 domkáři. Aby se rozeznávali, říkalo se v č. 9 Pod farou, v č. 13 u Míchalů, v č. 16 Vrbický, v č. 17 u Adamů, v č. 28 hajný, v č. 34 u Havlů, v č. 35 u Hrušků, v č. 37 u Vítků, v č. 38 u Melicharů, v č. 46 V hospodě, v č. 65 U cestáře, v č. 66 U chalupníků, v č. 81 Koželuh (v aparátě). Ze svého středu měli: hostinského, hajného, cestáře, koželuha, kostelníka a porodní babičku.
zprava Leopold Herzan, Božena Herzanová, Barbora Zadinová,
Zdeněk Herzan, Josef Zadina (?) 
Ve třicátých letech bydlela rodina domkáře Zadiny v č. 30. Manželé Zadinovi zde žili minimálně od roku 1929. Barbora Zadinová, rozená Šemíková, se v létě 1935 sešla s neteří Boženou Herzanovou, původem též Šemíkovou. Tehdy asi devítiletý Zdeněk byl u pratety na návštěvě. Možná tu trávil prázdniny. Přijel s rodiči nejspíše vlakem z Prahy. V tu dobu bydleli v Práčích, což byla osada na území dnešních pražských Záběhlic. Chlapec je na poslední fotografii ještě zachycen na snímku s místním kluky. Snad by mohl některý z pamětníků některého z nich poznat.
Zdeněk Herzan s míčem - zbylí chlapci neznámí
Mimochodem, zápis o sňatku Josefa Zadiny a Barbory Šemíkové se našel. Byl by někdo ochoten zajet do Světlé nad Sázavou za paní matrikářkou a ofotit záznam?


Manželům Zadinovým podle všeho nebylo dopřáno mít vlastní děti. 8. října roku 1893 se jim sice narodil chlapec Karel, ale koncem září následujícího roku umírá. Barbora v následujích letech třikrát otěhotněla (1895, 1897, 1899). Vždy porod končí nešťastně mrtvě narozeným chlapcem.
Možná proto si Barbora vytvořila vztah k neteři Boženě, která se narodila v roce 1902 v rodině pivovarského kočího Václava Šemíka. Proto byl možná malý Zdeněk Herzan pro Barboru náhradním vnukem. V rodině Herzanů (původně Herzánů, ale postupem času se v matrice čárka nad "a" vytratila) se dochovala fotografie Barbory s razítkem Ředitelství státních drah v Praze. Na druhé straně fotky je poznamenáno datum 17.3.1946. Zda je to datum úmrtí, nemám potvrzeno. Je to jen domněnka.

zdroj:
SOA Zámrsk, Farní úřad Sázavka, sign. 6013, matrika N (Bačkov III/1883-IX/1902)
Městský úřad ve Světlé nad Sázavou

2 komentáře:

  1. Dovolím si zde umístit zprávu od pana Myšičky.
    - - - - -
    Dobrý den,
    omlouvám se, že reaguji až teď, ale byl jsem na druhé operaci. A psát na dotykovém mobilu na nemocničním lůžku mi moc nešlo. Takže ještě jednou: na fotkách je domek čp. 30, dnes využívaný jako rekreační chalupa. Majitel L. Březina bydlí v Praze a je vnuk Aloise Březiny, který chalupu koupil od Zadinů. A. Březina se narodil v r. 1888 ve Smrdově v čp. 86 a byl jedním ze smrdovských legionářů. Stavení oproti historickým fotkám prodělalo stavební úpravy, a to zejména zřízení obytného podkroví s dlouhým vikýřem s okny ve střeše. Ovšem venkovní schody a zápraží i s padacími dveřmi do sklepa jsou u chalupy dodnes. Připojuji pro zajímavost screeny z Googlu a ze Seznamu, kde je chalupa v dnešním stavu. Jedna perlička - pan L. Březina je autor a realizátor parkové výzdoby po domu Vrbových, což je prakticky v sousedství.
    Na fotografii chlapců jsem identifikoval nejvyššího hocha v zadní řadě. Dle mého se jedná o pana Stanislava Hábu, původně bydlící v čp. 60, dnes tam žije jeho syn, ostatní hoši jsem zatím nepoznal.
    To je zatím vše.
    Přeji pevné zdraví všem!
    Myšička

    OdpovědětVymazat
  2. Domněnka potvrzena. Barbora zemřela 17.3.1946 ve Smrdově.

    OdpovědětVymazat