Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

pátek 13. prosince 2019

Bárta v Nebrasce

Příjmení Bárta není neobvyklé. Na Světelsku a Havlíčkobrodsku je dokonce běžné. Životy Šemíků a Bártů se protnuly několikrát ve Smrdově a jednou také v Leštině. Před nedávnem jsem se přidal na jedno diskuzní fórum o genetické genealogii a záhy se mi ozval pan Barta.
Leština - *3.4.1830 - Josef...
Zmiňoval, že jeho prapraděda Josef Barta měl matku s rodným příjmením Semik. Ten prapraděda se narodil 3. dubna 1830 v Leštině a o den později byl pokřtěn v Opatovicích u Zbýšova, kde je evangelický kostel. Rodiče Josefa žili v Leštině.
...syn Josefa Bárty a Marie Šemíkové
Když bylo rezervníku a tovaryši zednickému, tedy Josefovi, 28 let, měl v Opatovicích svatbu. Nevěsta Marie Knapová, dcera půlníka z Hraběšína, porodila do roka po svatbě syna Josefa. Ten se však nedožil tří let. To už novomanželé žili ve Štrampouchu a měli dceru Marii (*15.9.1861). Následovali tři synové. Josef (*1864), František (*1867) a Jan (*1869).
Josef Barta (1830 - 1900)
Na základě vzpomínek Jana se rodiče v květnu 1873 sbalili a vyrazili na dalekou cestu do zámoří. Ve Spojených státech měli namířeno, tak jako mnozí jiní z Čech, do Nebrasky. Tam se skutečně usadili na venkovské oblasti Clay County (Deweese). Mezitím přibyla dcera Anna Susan. Bratři přizbůsobili svoje jména novému prostředí. Joseph, Frank a John Theodore. Ze všech pěti sourozenců byla pouze nejsatarší Marie Barta Hlavata pohřbena mimo stát Nebraska.

Žádné komentáře:

Okomentovat