Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

úterý 13. srpna 2024

Archeologické léto

Kdy se vám povede projít během jednoho dne 30 tisíc let? Mně se to tento týden podařilo. Každý rok Archeologický ústav AV ČR pořádá prázdninové Archeologické léto.
Cesta začíná na jižní Moravě v okolí Dolních Věstonic a Pavlova. Před více jak 25000 roky zde žili lovci a sběrači. Nalezlo se zde velké množství kostí ulovených zvířat, ale i lidské hroby. Genetické testy archeologických nálezů odhalily jednu zajímavou skutečnost. Poslední glaciální maximum (vrchol poslední doby ledové) představovalo pro evropské populace kritické hrdlo láhve. Ledový příkrov se posouval k jihu a po vrcholu poslední doby ledové genetická stopa našich lovců z Dolních Věstonic a Pavlova vymizela.
Na sever od Dunaje se Římané dostali na čas v oblasti Dacie.
Jazygové a Roxolani byli polokočovné sarmatské kmeny.
Druhou zastávkou je nedaleká lokalita Mušov. Vesnice tohoto jména byla zatopena vodním dílem Nové mlýny. Den se přehoupnul do druhé poloviny a my se přeneseme v čase do 2. století našeho letopočtu. Římská říše je na vrcholu moci a císař Marcus Aurelius se v bojích s germánskými kmeny Markomanů snaží rozšířit území na sever od Dunaje. Na území katastru Pasohlávek stál krátkodobý vojenský tábor X. legie. Náhlá smrt císaře roku 180 způsobila, že se Římané stáhli zpět za Dunaj.
Je odpoledne. Přesouváme se na sever od Brna a jsme ve 13. století. Dostáváme se na území zaniklé středověké vesnice BystřecOsada byla založena v souvislosti s kolonizací ve 13. století a zanikla požárem na počátku 15. století.

Žádné komentáře:

Okomentovat