Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

neděle 13. května 2012

Bude to maratón

V Praze probíhá mezinárodní maratón. Při té příležitosti jsem zahlédl v televizi záběry z vrtulníku v okolí Vyšehradu. Mám zprávu, že běží i jeden ze zástupců jména Šemík. Hledání rodokmenu je také běh na dlouhou trať.
Minulý týden jsme doplnili několik jmen. Můžete je dohledat a stáhnout zde. Pokud objevíte jakoukoli nesrovnalost, dejte mi vědět. Při dopisování se nám objevila ves Miřátky, odkud pocházela Marie Mařátková (*1890), ale říkalo se jí také Miřátská.
Z linie kolářů z čísla 43, která v Ovesné Lhotě nemá dnes mužských potomků, vychází větev z České Kamenice (Horního Prysku) a nově také z Mostu (Krupky). Ke které ze dvou lhoteckých větví měli Šemíkové z č. 43 blíž? Z rodného a oddacího listu tu máme dvě zajímavosti.
Jaroslav Šemík (*1915)
Tou první je, že Jaroslav Šemík (nar. 1915 v Horních Pasekách) dostal jméno po matce. Otec Josef Vápeník zemřel patrně krátce po svatbě, a těsně před narozením Jaroslava. Josef Vápeník přišel o život za 1. světové války. Nabízí se domněnka, že byl tehdy vojákem někde na válečném poli.
Druhá zajímavost se váže na svatbu Jaroslava v Liberci. Svědkem mu byl krejčí František Šemík z Vratislavic. Neznáte někdo jeho potomky? To byl rok 1952 a Jaroslav tehdy žil u Teplic.
Na začátku jsem mluvil o dlouhém běhu. Nyní nás čeká neprobádané 18. století, tedy století, v jehož závěru se ustálila příjmení, byla zavedena čísla popisná domů, byla uzákoněna plnoletost ve 24 letech. To mi připomíná, že bych rád poděkoval Markovi Šemíkovi za vytvoření štafetové trofeje Adamovy radlice.

5555 návštěvníků
Na závěr dnešního příspěvku něco málo statistiky. Na tyto stránky nejčastěji návštěvníci zabrousí z vyhledávače Google, následuje Facebook a český Seznam. S odstupem (o řád méně) jsou smrdovské stránky a nfpk.cz.
Děkuji za zájem a zúčastněte se ankety, abychom mohli v budoucnu lépe zorganizovat další setkání.

Žádné komentáře:

Okomentovat