Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

neděle 5. ledna 2014

Nejen o kupeckých počtech

Včera jsem doplnil další jména do klanového rozrodu a máme zde již 404 osob. Díky narozeninovému paradoxu si můžeme být téměř jisti, že mezi všemi žijícími Šemíky (je nás kolem 150) je minimálně jedna dvojice, která má narozeniny ve stejný den. U těch, kteří nás opustili a jsou na našem seznamu, je to jistota. Najde někdo takovou dvojici?
Dnes má výročí "jen" jeden ze Šemíků. 5. ledna 1876 se narodil ve Světlé nad Sázavou Josef Šemík. Ale pozor. Zdaleka ne u všech máme určeno přesné datum narození. Někde máme k dispozici jen rok, který jsme vypočetli ze záznamů u svatby. Někdy vycházíme je z toho, co bylo zapsáno při pohřbu dotyčné osoby, a to je hodně orientační. Na počátku 18. století se zapisovalo jen datum křtu, a tak den narození byl i o několik dnů před tímto datem.
Například jsem tu nedávno zmiňoval Jana Šemíka. Jeho matka Kateřina s ním přišla v 80tých letech 19. století do Prahy. Přesný datum Janova narození neznáme. Jen z jiných dokumentů můžeme odvodit, že přišel na svět v roce 1860.

Jan si otevřel na Žižkově obchod. V novinách pražští kupci propůjčovali svoje jména pro různé výrobky. Zde například v roce 1889 na inzerát v listu Národní politika, že česká náhražka je lepší, než-li ta cizí.

Žádné komentáře:

Okomentovat