Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

úterý 14. srpna 2012

Ze Světlé do světa

Před několika dny jsem obdržel zprávu, ve které vnuk Bohumila Šemíka (*1882) hledá kořeny ve Světlé nad Sázavou.  
Bohumil odešel do Ameriky v roce 1905 a o dva roky později tam ze Světlé odchází i Marie Procházková (*1883). V roce 1910 se v Chicagu vzali a měli dvě děti, syna Alberta a dceru Mildred, která se dožila krásného věku 94 let. Když bylo "Millie" 5 roků, zemřela jí matka. V roce 1925 se Bohumil podruhé oženil. Jeho manželka, Theresa Skandera, svou pastorkyni vychovala a dovedla v roce 1939 ke svatebnímu oltáři. V roce 1940 už roky bydleli Ben a Theresa v Chesaning u města Saginaw ve státě Michigan. Dcera Mildred žila 64 let s Walterem Stanuszkem a měli spolu 4 syny (Hello Joe:), 9 vnoučat a 14 (dnes už možná 15) pravnoučat.

Vraťme se do roku 1882 - 29. října se narodil a 4. listopadu byl pokřtěn syn Jana Šemíka, mistra krejčovského ze Světlé. Za kmotra mu byl František Fiala, sedlář ze Světlé. Tento měšťan společně se svou ženou Barborou byli svědky u narození většiny ze 7 dětí Jana a Josefy Šemíkových. Pravděpodobně rodinní přátelé.
Matrika narození - Bohumil Jan Šemík, otec Jan
matka Josefa (Bednářová) Šemíková
Mladší bratr Bohumila, Jan po otci pojmenovaný, se narodil 19. července 1887. Z matriky se dá vyčíst i to, že v roce 1914 vystoupil z katolické církve a zůstal bez vyznání.

Janův syn z druhého manželství žije v Praze. Třetí, nejstarší bratr se jmenoval František a narodil se 27. září 1880. Jeho syn, také František (ročník narození 1917), žije v Železném Brodě a je nestorem klanu Šemíků.

Krejčí Jan Šemík žil se ženou Josefou, roz. Bednářovou, dlouho u rodičů ve Světlé čp. 126. Až dcera Antonie (*1885) a syn Jan (*1887) se narodili v č. 68. Josefa Bednářová pocházela z rodiny obuvníka v Budišově na Třebíčsku. Otec Jana Šemíka staršího, Antonín z čp. 126, byl také krejčí a s manželkou Antonií rodem Fialovou z Ledče vychovali syny Jana a Františka. František Šemík žil ve Světlé č. 50.
Antonín Šemík ze Světlé nad Sázavou se narodil počátkem 19. století a jeden jeho vnuk je pochován nedaleko Hurónského jezera ve státě Michigan. Vnuk tohoto vnuka dnes žije nedaleko řeky Mississippi ve státě Illinois. 
Hrob Bohumila Bena Šemíka

Žádné komentáře:

Okomentovat