Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

pátek 22. března 2013

Ovesná Lhota č. 35

Nejstarší rod Šemíků v Ovesné Lhotě měl grunt na horním konci v č. 11. Kolem roku Po roce 1860 Josef Šemík (*1841) převzal jiné hospodářství střední velikosti. Stal se půlláníkem či jinak půlníkem. Možná se přiženil, možná to bylo složitější. Mám totiž pocit, že na místě dnešních domů č. 1 a č. 35 (viz mapka) stál ještě před rokem 1860 velký dvůr, který byl rozdělen na dvě části a Josef Šemík hospodařil na jedné z nich. Josef musel postavit nové budovy, oženil se a v roce 1869 se narodil manželce Marii, roz. Cudlínové, první syn Antonín.
Josef Šemík se později (kolem roku 1880) stal i lhoteckým starostou. Když jsem objevil v matrice pro farnost Habry v roce 1885 svatbu Josefa, začalo se zauzlované klubko rychle rozmotávat.
8.2.1885 svatba v Miřátkách č. 18
Byla to již čtvrtá Josefova svatba. Třikrát ovdověl. Naposledy v roce 1884, jak je patrné v matričním záznamu výše.
nevěsta Františka Kubešová z Miřátek
Františka, roz. Kubešová, tehdy ji bylo 21 let, si vzala 44letého Josefa. Protože její otec Josef Kubeš v době svatby již nežil, potřebovala od c. k. okresního soudu v Habrech povolení. Nebyla totiž ještě plnoletá. Františka "vyvdala" pět dětí. Až do roku 1903 přibylo v rodině Šemíkových dalších šest dcer a nejmladší syn Jindřich. To nepočítám dětí, které se nedožily prvního roku. Úmrtnost dětí byla velká a i matky, jak je vidět, podstupovaly riziko, za které někdy zaplatily svým životem.
Když se narodil Jindřich, bylo otci Josefovi 62 let a nejstaršímu bratrovi Antonínovi 34 roků. O nejstarším ze synů Josefa chybí informace. Další Josefovi synové se rozutekli do světa. Karel (*1874) byl řezníkem v Praze a žil mimo jiné v Holešovicích. Josef mladší (*1879) a František (*1881) se usadili v okolí Mostu, Teplic a Ústí nad Labem. Nejmladší Jindřich (*1903) nepřevzal hned po smrti otce hospodářství. Jak je vidět ze sčítání obyvatel v roce 19261, žila na č. 35 s vdovou Františkou dcera Lidmila, syn Jindřich, dcera Růžena s manželem a synovec. Na závěr uvádím odkaz na všechny dohledané potomky půlníka Josefa Šemíka.

2 komentáře:

  1. Romane,
    Šemíci v O.L.č.35 to je opravdu mistrovské dílo!
    Mimochodem teprve teď jsem si uvědomil,že datum srazu - 5.5.- je neděle - to není příliš vhodný den pro vzdálenější přespolní.
    Vlastimil Š.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, 5. května je neděle. Už máme zamluvenu restauraci u náměstí ve Světlé. Vzdálenější budou mít nevýhodu, toho jsem si vědom.

    OdpovědětVymazat