Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

neděle 24. února 2013

Rodové jádro

Jméno Šemík se v polovině 17. století vyskytuje v Berní rule na třech místech. V Mladé Vožici, v Brné (dnes  část Ústí nad Labem) a ve Smrdově (dnes Sázavka). Nejsilněji jméno zakořenilo na Vysočině. Většina záznamů v matrikách, které jsem dosud prostudoval, směřuje do okruhu zhruba deseti kilometrů od obce Sázavka.
Ještě v první polovině 18. století se vyskytuje jméno Šemík pouze ve Smrdově (Sázavce). Ve druhé polovině 18. století se Šemíkovi objevují v Dolních Dlužinách, Ovesné Lhotě, Leštině, Světlé, později na počátku 19. století v Bačkově, Olešné, Lubnu, Chrtníči. Stále jsme v dosahu čtyř farností (Sázavka, Habry, Světlá, Číhošť). Selský rod se drží rodné hroudy. Je jistě možné, že někdo z rodu odešel do vzdálenějších míst. První takové přesuny jsou vidět například z pražských policejních přihlášek. Zadejte do dotazu "Najít v příjmení" textový řetězec "emik". To abyste získali i německé varianty jména.
Dnes zůstali Šemíkovi na Vysočině nejhustěji zastoupeni v trojúhelníku Ledeč-Světlá-Golčův Jeníkov. Početně ale vede už Praha. I to je důkaz přesunu obyvatel z venkova do měst.

Žádné komentáře:

Okomentovat